skip to Main Content

Café Faber - Verrassend Veelzijdig

Café Faber, en daarmee direct het Faberplein, is sinds 2008 een begrip in Nijmegen. In dit pand, dat omstreeks 1910 gebouwd is, komen oude elementen samen met nieuwe. Onze Fabers zetten samen met jou de perfecte sfeer voor een gezellig avond.

Onze Geschiedenis …

Het is 4 juli 2008. Op de Van Broeckhuysenstraat 12-14 opent Café Faber, voorheen Café de Karseboom, voor het eerst haar deuren. Vol energie en met goede moed, trachten spitsbroeders Bas Neienhuijsen en Tijl Verschuur een aloud horecabegrip in Nijmegen nieuw leven in te blazen. Al snel werd besloten om de naam te veranderen. De zoektocht hiernaar is wellicht willekeuriger verlopen dan door velen gedacht. Het was Tijl die in een opwelling het telefoonboek oppakte en begon te bladeren… Beide partners wilden namelijk graag een achternaam voor de zaak, en dan het liefst niet die van henzelf. Na wat heen-en-weer gekrabbel, stond het daar plots op papier: Faber!

En Tijl en Bas zagen dat het goed was. Faber. Café Faber. ‘Faberen’. ‘Fabertjes’. Het bekt ongelooflijk lekker. Maar is dit het dan? Een willekeurige achternaam? Of zit er nog meer achter? Toen Bas en Tijl eenmaal ontdekten dat Faber tevens vakman of smid betekent, was de bevestiging compleet. En daarmee was meteen de zinsspreuk ‘Unusquisque sua fortuna faber est’ geboren (vrij vertaald: Éénieder is de smid van zijn eigen lot/geluk). Het lot is nu eenmaal iets waar je zelf verantwoordelijk voor bent. En op die manier is wat wij hier als Fabertjes neerzetten, bepalend voor wie we zijn. Bouwend op de fundering die de vorige generaties voor ons hebben neergezet, hebben we nog steeds ons lot in eigen handen.

In ons logo herken je niet louter onze naam en zinsspreuk, maar tref je gelijk ook twee statige herten. Dit is een stiekeme verwijzing naar de achtergelegen Hertogstraat, die voorheen de Hertsteeg heette, wat feitelijk een verbastering is van Heerweg. Een heerweg staat op zijn beurt synoniem voor een Romeinse legerweg. Hiermee betuigen ook wij onze eerbied aan een belangrijk stukje geschiedenis van deze prachtige stad aan de Waal.

Muur Café Faber
Back To Top